НАЧАЛО      НОВИНИ      СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ       ПРЕДСТАВЛЕНИЯ          КОНТАКТИ

 
   
     
 

     ТЕАТРАЛНА ШКОЛА      ИЗДАТЕЛСТВО      ПАРТНЬОРИ     ФЕСТИВАЛИ    ФИЛМИ

 
 

 
     
  КООП ФЕСТ - Банкя (3-6 юни 2021 г.)

 

Фестивалът се организира от Националният съюз на трудово-производителните кооперации в партньорство със Столична община район Банкя под наслов: Заедно с хората с увреждания.

Фондация ВЕДНА участва в тазгодишното издание на КООП ФЕСТ с уърк шоп за избработка на театрални маски с преподавател Милена Мавродинова и със спекаткъла КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА, изигран от децата от театрална школа ВЕДНА под режисурата на Красимира Методиева.

 
     
 

И АЗ ПОЛЗВАМ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

можете да гледате филма ТУК

И АЗ ПОЛЗВАМ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ е документален 40 минутен филм за проблемите с придвижването на децата и младежите с двигателни и уствени увреждания, които посещават ЦСРИ Благовещение към Сдружение Каритас София. Филмът е финансиран по Столична програма за СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ.


Ние от Фондация ВЕДНА с радост се включихме както в струкрорирането на идейния проект, така и като постпорукция (аудио и видео мантаж).

Премиерата на филма И АЗ ПОЛЗВАМ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ се състоя през декември 2019 г. в НДК.

 
     
   

КОЛЕДНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
декември 2018 г.

Фондация ВЕДНА често партнира на младежите с умствени и двигателни увреждания от дневен център Благовещение съм Сдружение Каритас София. Приятелството ни датира от повече от десет години и за това време сме били гости в техния учебен център нееднократно, канили сме ги при нас в Камерен театър Ведна или сме участвали заедно на техните празници в различни зали и пространства. Вълнението на децата и младежите от ЦСРИ Благовещение за нашите срещи е винаги огромно. От друга страна младите хора, които посещават курсовете на Фондация ВЕДНА се чувстват съпричастни съм проблемите на своите връстници в неравностойно положение.

 
     
   

Екипът на Фондация "ВЕДНА" участва в инициативата КОЛЕЛО ЗА СМЕТ, ЗА ДЕТЕ ВЕЛОСИПЕД село Дрен 2017 г. Занесохме на децата, лишени от родителски грижи много дрехи и играчки, скицници и бои, книжки и др., събрани специално за тях.

 

 
     
   

Dream up

Клиенти  BNP Paribas

Dream up е социална програма на Bnp Paribas за арт занимания на деца в неравностойно положение, която се реализира в повече от 29 държави на 5 континента. Партньори от българска страна на тази програма са Международния дамски клуб София. Фондация ВЕДНА се включи в две годишния курс на обучение по актьорско майсторство на децата, лишени от родителдски грижи от село Дрен, които с удоволствие посещаваха Камерен театър ВЕДНА през 2017 и 2018 година, направихме там няколко закрити представления и учебни и документални филми, а най-добрите им изпълнения бяха включени в общ концерт в Дом на културата Средец заедно с техните връстници от театрална школа ВЕДНА.

 
     
   

Документалната поредица на БНТ 1 "В кадър" представя филма на Ралица Димитрова - разказ за вярата в самородния талант на Иван, Хасан и другите. Главната героиня в този филм е Вяра Границка, директор на Дневен център БЛАГОВЕЩЕНИЕ, великолепен художник и педагог и наш много добър приятел. Част от филма беше заснета в Камерен театър ВЕДНА с участието на Красимира Методиева, председател на Фондация ВЕДНА.

 

 
     
  Децата и младежите от школите към Фондация ВЕДНА в помощ на учениците със справянето с учебния материал

 

Децата и младежите от театрална школа ВЕДНА четат произведенията от новите учебници за втори и четвърти клас на издателствата АНУБИС и БУЛВЕСТ. Учебните и мултимедийното им съдържание ще бъдат разпространени сред учениците през есента на 2017 година.

 
     
   

NOVA телевизи и Фондация ВЕДНА

ПО ТЕМАТА

Отнасяме ли се еднакво към добре облечените деца и тези, на които им личи, че са по-бедни?

Репортаж от 26 декември 2016

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Готови ли сме да помогнем на дете в беда?

Предразсъдъци на изпитание! Експеримент на NOVA имаше за цел да провери отнасяме ли се еднакво към добре облечените деца и тези, на които им личи, че са по-бедните.

В експеримента участва 11-годишната Ана-Мария, която играе в театрална школа ВЕДНА.

Тя беше оставена да чака в студа, без връхна дреха, пред Съдебната палата в София. Притече ли ѝ се някой на помощ?

След това влезе в ресторант отново в две различни роли. Как беше посрещната там?

Когато бях облечена в дрипи, хората ме отбягваха с отвращение и не искаха да ми помогнат, разказва Ана-Мария след експеримента.

Има една хипотеза, която се казва Справедлив свят. Хората искат да вярват, че добри хора, когато правят добри неща, им се случват след това добри неща. Оттам идва цялото объркване. Това дете щом е с дрипи, има някаква причина, коментира детският психолог Анна Жукивская.

За България има надежда. Младите хора се показват като много отзивчиви, коментира Цветелин Кънчев. Той коментира така тези, които не са били отзивчиви с детето: Един куп репортажи са показвали за системата на организираната просия. Много циганчета участват в тази просия, на върха на която стои някой бял зализан батко, който си кара хубавата кола и който не е от ромски произход

 
     
   

NOVA телевизи и Фондация ВЕДНА

ПО ТЕМАТА

Как реагираха хората - със съпричастност или безразличие?

Експеримент на NOVA - само дете в студа

Репортаж от 27 декември 2016

Само дете бе оставено в студа. Целта е да се установи дали помагат хората на дете в беда, независимо как изгрежда то. В експеримента участва 10-годишният Юлиан Райнов от театрална школа "Ведна". Видеото бе заснето на спирка пред НДК и пред Съдебната палата при минусови температури.

"С този клип искам да поздравя за Коледа всички възрастни хора, които казват, че от младото поколение не става нищо. Ето в този клип видяхме от кого не става нищо", коментира в студиото на "Здравей, България" психологът Ани Владимирова.

"От това, което аз видях възрастните хора изглеждат доста безпомощни. Като че ли очакват някаква институция да се намеси. Сякаш не е тяхна задачата да се погрижат за едно дете. И вероятно това е резултат от живота в среда, в която хората са отчуждени от другите хора и ангажимента към тях", коментира социалният антрополог Харалан Александров.

Екипът, разработил темата: Тина Ивайлова, Благой Момчилов, Мартин Вълчев и Алекси Костов

 

 
  Фондация "ВЕДНА", София, ул. Бузлуджа 20, тел. 0896 505 946, e-mail: vedna@abv.bg, www.vedna-bg.com